Składniki:
- 150 g filetu z łososia
- 1 papryka czerwona
- 1/2 papryki białej lub zielonej
- 4 ziemniaki
- 2 plastry dyni (około 200 g)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- oliwa
- sól i pieprz
- ulubione zioła do posypania
- sałata
- 1/2 chilli
- oliwa
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
- Ziemniaki obieram, myję i gotuję około 10 minut w osolonej wodzie.
- Brytfankę smaruję oliwą. Wykładam do niej ziemniaki. Następnie układam wypestkowane, pokrojone w plastry papryki. Dynię kroję w kostkę i wrzucam do reszty warzyw. Ząbki czosnku dodaję w całości, nie obieram ich. Cebulę kroję w pióra i dodaję do zapiekanki. Całość polewam oliwą, doprawiam solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami, w moim przypadku oregano.
- Na końcu przygotowuję łososia: filet obieram ze skóry, kroję w kostkę, doprawiam pieprzem i solą oraz cytryną, Układam na wierzchu zapiekanki.
- Sałatę myję, dzielę na mniejsze cząstki i wkładam do miski. Polewam oliwą, doprawiam pieprzem i solą, na wierch sypię drobno pokrojoną papryczkę chilli.
- Całość piekę około 30 minut w 200 stopniach Celsjusza. Gdy danie zacznie się nadmiernie rumienić, zmniejszam temperaturę w piekarniku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz