niedziela, 5 października 2014

Zapieczmy coś! Pieczone ziemniaki, papryki, dynia i łosoś

Jesienią bardzo często mamy ochotę na coś pysznego, rozgrzewającego i pieczonego :) Ostatnio wymyśliłam bardzo prostą zapiekankę. Spełnia wszystkie wyżej wymienione funkcje i dodatkowo poprawia humor! Zachęcam do spróbowania :)



Składniki:
  • 150 g filetu z łososia 
  • 1 papryka czerwona 
  • 1/2 papryki białej lub zielonej 
  • 4 ziemniaki 
  • 2 plastry dyni (około 200 g)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli 
  • oliwa 
  • sól i pieprz
  • ulubione zioła do posypania
Dodatki:
  • sałata
  • 1/2 chilli 
  • oliwa


Przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
  • Ziemniaki obieram, myję i gotuję około 10 minut w osolonej wodzie. 
  • Brytfankę smaruję oliwą. Wykładam do niej ziemniaki. Następnie układam wypestkowane, pokrojone w plastry papryki. Dynię kroję w kostkę i wrzucam do reszty warzyw. Ząbki czosnku dodaję w całości, nie obieram ich. Cebulę kroję w pióra i dodaję do zapiekanki. Całość polewam oliwą, doprawiam solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami, w moim przypadku oregano. 
  • Na końcu przygotowuję łososia: filet obieram ze skóry, kroję w kostkę, doprawiam pieprzem i solą oraz cytryną, Układam na wierzchu zapiekanki.
  • Sałatę myję, dzielę na mniejsze cząstki i wkładam do miski. Polewam oliwą, doprawiam pieprzem i solą, na wierch sypię drobno pokrojoną papryczkę chilli. 
  • Całość piekę około 30 minut w 200 stopniach Celsjusza. Gdy danie zacznie się nadmiernie rumienić, zmniejszam temperaturę w piekarniku. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz