Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki razowej - użyłam orkiszowej
- 3 łyżki brązowego cukru
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 50 g masła
- 1 jajko
Dodatki:
- 4-5 jabłek - antonówek, boskopów
- cynamon do posypania
- cukier brązowy do posypania
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki ciasta wrzucam do misy miksera i szybko zagniatam jednolite ciasto. Następnie owijam je folią spożywczą i chowam do pół godziny do lodówki. 6 foremek na tarteletki smaruję masłem i wylepiam je schłodzonym ciastem.
- Jabłka myję, obieram i kroję w plasterki. Układam na cieście i posypuję cynamonem i odrobiną cukru.
- Tarteletki piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz