niedziela, 26 października 2014

Pieczone papryki nadziewane zieloną soczewicą, chorizo i pieczarkami

Robi się coraz zimniej. Jadąc do pracy marzę o rękawiczkach. W drodze powrotnej myślę, co by ugotować na obiad. Przypominam sobie o paprykach i już wiem, że pyszne pieczone papryki z pikantnym nadzieniem z zielonej soczewicy to jest to, czego mi trzeba. 




Składniki:
Papryki:
  • 2 papryki 
  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 1/2 cebuli 
  • 1/3 kiełbasy chorizo 
  • 1/2 papryczki chilli 
  • 8-10 pieczarek 
  • 3 suszone pomidory 
  • 3 łyżki natki pietruszki 
  • 1 kulka mozarelli 
  • sól i pieprz do smaku 

Sałatka:
  • 5 liści sałaty
  • 7-10 oliwek 
  • 2-3 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Papryki myję, przekrawam na pół i układam w naczyniu żaroodpornym i wkładam do piekarnika na czas przygotowania nadzienia. 
  • Soczewicę wrzucam do rondla zalewam 2 szklankami wody, zagotowuję, następnie zmniejszam ogień i gotuję do miękkości. 
  • Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Chorizo kroję na plasterki, później na ćwiartki i wrzucam na patelnię. Cebulę i chilli drobno siekam i dodaję do chorizo. Pieczarki dokładnie myję i kroję w niezbyt drobne plasterki i wrzucam na patelnię. Pomidory kroję w paski, natkę pietruszki drobno siekam i dodaję do reszty nadzienia. Całość podgrzewam, aż woda z pieczarek odparuję. 
  • Gdy soczewica jest miękka odcedzam ją na sicie, przesypuję z powrotem do garnka i dodaję pieczarki z patelni. Wszystko razem dokładnie mieszam i doprawiam do smaku pieprzem i solą. 
  • Wyciągam papryki z piekarnika i nadziewam soczewicą. Na wierzchu układam porwaną mozarellę. Papryki piekę w piekarniku około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  • Sałatę myję i rwę na drobne części. Polewam ją oliwą, skrapiam cytryną i doprawiam pieprzem i solą. Na wierzchu układam oliwki i posypuję płatkami migdałów wcześniej uprażonymi na patelni. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz