Składniki:
Papryki:
- 2 papryki
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- 1/2 cebuli
- 1/3 kiełbasy chorizo
- 1/2 papryczki chilli
- 8-10 pieczarek
- 3 suszone pomidory
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 kulka mozarelli
- sól i pieprz do smaku
Sałatka:
- 5 liści sałaty
- 7-10 oliwek
- 2-3 łyżki płatków migdałów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Papryki myję, przekrawam na pół i układam w naczyniu żaroodpornym i wkładam do piekarnika na czas przygotowania nadzienia.
- Soczewicę wrzucam do rondla zalewam 2 szklankami wody, zagotowuję, następnie zmniejszam ogień i gotuję do miękkości.
- Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Chorizo kroję na plasterki, później na ćwiartki i wrzucam na patelnię. Cebulę i chilli drobno siekam i dodaję do chorizo. Pieczarki dokładnie myję i kroję w niezbyt drobne plasterki i wrzucam na patelnię. Pomidory kroję w paski, natkę pietruszki drobno siekam i dodaję do reszty nadzienia. Całość podgrzewam, aż woda z pieczarek odparuję.
- Gdy soczewica jest miękka odcedzam ją na sicie, przesypuję z powrotem do garnka i dodaję pieczarki z patelni. Wszystko razem dokładnie mieszam i doprawiam do smaku pieprzem i solą.
- Wyciągam papryki z piekarnika i nadziewam soczewicą. Na wierzchu układam porwaną mozarellę. Papryki piekę w piekarniku około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Sałatę myję i rwę na drobne części. Polewam ją oliwą, skrapiam cytryną i doprawiam pieprzem i solą. Na wierzchu układam oliwki i posypuję płatkami migdałów wcześniej uprażonymi na patelni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz