niedziela, 5 października 2014

Zielone curry z łososiem. Poprawia humor i pysznie rozgrzewa!

Nie jest to przepis na tradycyjne curry. Kiedy byliśmy u przyjaciół, Ella zrobiła curry po mistrzowsku, troszkę podpatrzyłam i ugotowałam curry po swojemu. Wyszło pyszne, rozgrzewające i poprawiające humor danie. W sam raz na jesienne chłody!



Składniki:
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 papryki zielonej/białej
  • 1/4 kalafiora 
  • 1 szklanka groszku cukrowego (może być zielona fasolka bądź groszek z mrożonki)
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1/2 czerwona papryczka chilli
  • 1 puszka mleka kokosowego 
  • 200 g świeżego łososia 
  • kawałek świeżego imbiru 
  • kawałek świeżej kurkumy (opcjonalnie)
  • 2 kawałki cynamonowej kory
  • 1 trawka cytrynowa 
  • 4 łyżeczki zielonej pasty curry (tu polecam próbować w trakcie dodawania, żeby za ostre nie wyszło)
  • 2 łyżeczki pasty z kolendry (opcjonalnie) 
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry 
  • 2 łyżki soku z limonki 
  • sól do smaku
  • 1 filiżanka ryżu (użyłam tajskiego)
  • 1 kawałek kory cynamonowej 
  • 1/2 łyżeczki anyżu 
  • 2 łyżki mleka kokosowego

Przygotowanie:
  • Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i wrzucam wypestkowaną i pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodaję kalafior i smażę około 5 minut. Jeśli warzywa zaczynają się przypalać, dolewać troszeczkę wody, tak by tylko pokryła dno garnka.  Dodaję drobniutko posiekany imbir, kurkumę, kolendrę, chilli, rozcięte źdźbło trawy cytrynowej i kory cynamonowej. Całość mieszam i krótko podgrzewam. Dodaję mleko kokosowe (2 łyżki zostawiam do gotowania ryżu)
  • Nastawiam ryż: do garnka z grubym dnem wrzucam 1filiżankę ryżu i zalewam 2 filiżankami wody. Doprawiam korą cynamonową, anyżem i mlekiem kokosowym. Po zagotowaniu zmniejszam ogień do małego i gotuję, aż ryż będzie miękki.
  • Do curry dodaje pastę curry oraz pastę z kolendry. Potrawę przyprawiam solą i sokiem z limonki. Na sam koniec dodaję łososia obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę oraz groszek cukrowy. Przykrywam garnek i duszę potrawę przez około 5-7 minut. 
  • Do miseczki nakładam ugotowany ryż, obok układam curry, posypuję kolendrą i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz