Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1/2 papryki zielonej/białej
- 1/4 kalafiora
- 1 szklanka groszku cukrowego (może być zielona fasolka bądź groszek z mrożonki)
- 1 zielona papryczka chilli
- 1/2 czerwona papryczka chilli
- 1 puszka mleka kokosowego
- 200 g świeżego łososia
- kawałek świeżego imbiru
- kawałek świeżej kurkumy (opcjonalnie)
- 2 kawałki cynamonowej kory
- 1 trawka cytrynowa
- 4 łyżeczki zielonej pasty curry (tu polecam próbować w trakcie dodawania, żeby za ostre nie wyszło)
- 2 łyżeczki pasty z kolendry (opcjonalnie)
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki soku z limonki
- sól do smaku
- 1 filiżanka ryżu (użyłam tajskiego)
- 1 kawałek kory cynamonowej
- 1/2 łyżeczki anyżu
- 2 łyżki mleka kokosowego
- Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i wrzucam wypestkowaną i pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodaję kalafior i smażę około 5 minut. Jeśli warzywa zaczynają się przypalać, dolewać troszeczkę wody, tak by tylko pokryła dno garnka. Dodaję drobniutko posiekany imbir, kurkumę, kolendrę, chilli, rozcięte źdźbło trawy cytrynowej i kory cynamonowej. Całość mieszam i krótko podgrzewam. Dodaję mleko kokosowe (2 łyżki zostawiam do gotowania ryżu)
- Nastawiam ryż: do garnka z grubym dnem wrzucam 1filiżankę ryżu i zalewam 2 filiżankami wody. Doprawiam korą cynamonową, anyżem i mlekiem kokosowym. Po zagotowaniu zmniejszam ogień do małego i gotuję, aż ryż będzie miękki.
- Do curry dodaje pastę curry oraz pastę z kolendry. Potrawę przyprawiam solą i sokiem z limonki. Na sam koniec dodaję łososia obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę oraz groszek cukrowy. Przykrywam garnek i duszę potrawę przez około 5-7 minut.
- Do miseczki nakładam ugotowany ryż, obok układam curry, posypuję kolendrą i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz