Składniki:
- 1 papryczka chili (jeśli lubicie mniej ostrą wersję dodajcie mniej chili)
- 2-3 cm świeżego imbiru, obranego
- 1 łyżeczka kolendry, porządnie utłuczonej w moździerzu
- 2 łyżeczki kminu włoskiego (kuminu)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól
- 300-400 g dyni
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 mała cebula
- 4-5 pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki
- około 3/4 szklanki wody
Dodatki:
- 1 filiżanka ryżu
- 2 filiżanki wody
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki nasion anyżu
- 1 łyżeczka wiórek kokosowych
- szczypta soli
- Do posypania: kolendra bądź natka pietruszki
Przygotowanie:
- W garnku z grubym dnem rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Dodaję drobno pokrojoną cebulę i podsmażam przez około 2 minuty. W tym czasie, w moździerzu ubijam nasiona kolendry i kminu, dodaję cynamon, imbir i chili. Otrzymaną pastę dodaję do cebuli. Całość smażę około 2 minut. Dodaję pokrojoną w kostkę dynię, którą duszę następnie przez około 5 minut. Na końcu dodaję obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory oraz wodę. Całość gotuję przez około 25 minut.
- W tym czasie przygotowuję ryż: do rondla wsypuję filiżankę ryżu, wlewam 2 filiżanki wody i doprawiam cynamonem, anyżem, wiórkami kokosowymi i solą. Gotuję do miękkości.
- Po upływie czasu gotowania próbuję curry i ewentualnie doprawiam. Na końcu wrzucam liście szpinaku i całość gotuję jeszcze 3-4 minuty.
- Curry podaję w miseczkach, z ryżem, posypane natką pietruszki bądź kolendrą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz