środa, 15 października 2014

Curry z dyni

Curry to danie idealnie rozgrzewające. Dodatkowo jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Składniki nie są może najłatwiejsze do zdobycia, ale to zachęca do wariacji :) Dzisiejsze curry to aromatyczna potrawa z dodatkiem dyni i szpinaku. Coś pysznego!

Składniki:
  • 1 papryczka chili (jeśli lubicie mniej ostrą wersję dodajcie mniej chili)
  • 2-3 cm świeżego imbiru, obranego
  • 1 łyżeczka kolendry, porządnie utłuczonej w moździerzu
  • 2 łyżeczki kminu włoskiego (kuminu)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól
  • 300-400 g dyni
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 4-5 pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki
  • około 3/4 szklanki wody

Dodatki:
  • 1 filiżanka ryżu
  • 2 filiżanki wody
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki nasion anyżu
  • 1 łyżeczka wiórek kokosowych
  • szczypta soli
  • Do posypania: kolendra bądź natka pietruszki

Przygotowanie:
  • W garnku z grubym dnem rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Dodaję drobno pokrojoną cebulę i podsmażam przez około 2 minuty. W tym czasie, w moździerzu ubijam nasiona kolendry i kminu, dodaję cynamon, imbir i chili. Otrzymaną pastę dodaję do cebuli. Całość smażę około 2 minut. Dodaję pokrojoną w kostkę dynię, którą duszę następnie przez około 5 minut. Na końcu dodaję obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory oraz wodę. Całość gotuję przez około 25 minut.
  • W tym czasie przygotowuję ryż: do rondla wsypuję filiżankę ryżu, wlewam 2 filiżanki wody i doprawiam cynamonem, anyżem, wiórkami kokosowymi i solą. Gotuję do miękkości.
  • Po upływie czasu gotowania próbuję curry i ewentualnie doprawiam. Na końcu wrzucam liście szpinaku i całość gotuję jeszcze 3-4 minuty.
  • Curry podaję w miseczkach, z ryżem, posypane natką pietruszki bądź kolendrą. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz