Składniki:
Sandwich:
- 1 chleb włoski
- 200 g świeżego łososia
- 2 papryki
- 1 papryka żółta
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
- 2 cebulki dymki
- 1 papryczka chilli
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Grilowana cukinia:
- 5 plastrów cukinii
- szczypta suszonego oregano
- oliwa do natarcia
Sałatka:
- 1 mała sałata
- 1/2 gruszki
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka płatków sera
- gęsty ocet balsamiczny do dekoracji
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni Celsjusza w funkcji grill. Papryki myję, kroję na połówki, usuwam gniazda nasienne, układam na folii aluminiowej skórą w górę i griluję przez 30 minut, aż skóra stanie się czarna.
- Rozgrzewam patelnię gilową. Plastry cukinii nacieram oliwą, kładę na gorącej patelni i posypuję suszonym oregano. Obracam co 3-4 minuty. Grilluję dopóki cukinia nie zmięknie.
- W międzyczasie myję i kroję na ćwiartki pomidorki koktajlowe, paprykę żółtą, papryczkę chilli kroję w talarki i usuwam pestki. Dymkę drobno siekam. Całość wrzucam do miski i mieszam. Dodaję oliwę, sok z cytryny i ocet balsamiczny. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
- Łososia nacieram solą i pieprzem oraz skrapiam sokiem z cytryny. Układam w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Gdy papryka się upiecze, zmieniam funkcję piekarnika, na grzanie góra-dół, zmniejszam temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piekę rybę przez około 20 minut. Na ostatnie 5-7 minut włączam funkcję termoobiegu.
- Upieczoną paprykę obieram ze skórki, kroję na paseczki i wrzucam do pomidorowej sałatki.
- Sałatę myję, układam na półmisku. Gruszkę kroję w cieniutkie plastry i układam na sałacie. Całość polewam oliwą, skrapiam sokiem z cytryny i posypuję orzechami. Na końcu polewam gęstym sosem balsamicznym i układam cieniutkie plasterki sera.
- Chleb włoski kroję wzdłuż, polewam oliwą i wkładam na parę minut do piekarnika. Na spód nakładam pomidory z papryką, układam plastry grilowanej cukinii i kawałki łososia. Przykrywam i wkładam do piekarnika na 3 minuty. Podaję ciepły wraz z sałatką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz