Składniki:
Stek:
- 1 stek z rostbefu
- 2 łyżeczki musztardy, najlepiej pikantnej
- 3/4 opakowanie pomidorków koktajlowych
- 1 garść listków mięty/melisy
- 1/8 cebuli
- 1/3 papryki czerwonej
- 1/3 papryczki chilli
- 2 łyżki oliwa extra vergine
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- sól i pieprz do smaku
- 5 liści sałaty
- 1/4 opakowania pomidorków koktajlowych
- 1/3 papryki czerwonej
- 10 oliwek (użyłam zielonych oliwek nadziewanych cytryną)
- 1 łyżka płatków migdałów
- 2-3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 3/4 filiżanki ryżu
- 1 i 1/2 filiżanki wody
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
- 1 szklanka mrożonych marchewek
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
- Stek wyciągam z opakowania, smaruję go musztardą z dwóch stron i odstawiam, by odpoczął.
- Marchewki wrzucam na małą patelnię bądź do rondelka, zalewam małą ilością wody i gotuję do miękkości.
- Ryż wsypuję do garnka, zalewam wodą, doprawiam kurkumą i solą, zagotowuję. Następnie zmniejszam ogień i gotuję do miękkości na wolnym ogniu.
- Pomidorki koktajlowe kroję na małe kawałki, paprykę i cebulę kroję w drobną kostkę i wsypuję do miseczki. Następnie siekam chilli i umytą miętę/melisę. Dodaję do salsy. Całość polewam oliwą i skrapiam sokiem z limonki i octem i doprawiam pieprzem i solą.
- Na kuchence silnie rozgrzewam patelnię wraz z 2 łyżkami oliwy. Kładę stek na patelni i smażę przez około 4-5 minut z każdej strony na silnym ogniu. Dodam, że w ten sposób przygotowuję stek półkrwisty. Gotowy stek odkładam na talerz, przykrywam folią aluminiową i odstawiam na kilka minut, by odpoczął.
- Umyte liście sałaty dzielę na mniejsze cząstki i układam w misce, na wierzchy układam pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, paprykę, oliwki, pokrojone na połówki. Całość polewam oliwą i posypuję płatkami migdałów. Doprawiam pieprzem i solą.
- Stek odkrywam, kroję na cienkie plastry i układam na talerzach. Resztę dodatków podaję osobno. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz